Všechno, co jste chtěli vědět o rumu

Rum, druh alkoholu, který dělá život krásnější. Jak se vyrábí a jak ho správně konzumovat se dozvíte na následujících řádcích.

První výroba rumu se datuje do 16. století. Rum byl nejprve oblíbeným nápojem otroků pracujících na plantážích. Poté si tento alkohol oblíbili námořníci, kteří jej rozšířili po celém světě.

rum_alkohol_picjumbo_com

Jak se rum vyrábí?

Základní surovinou pro výrobu rumu je důkladně vybíraná cukrová třtina, z té se využívá melasa či vylisovaná šťáva. K této surovině se přidávají kvasnice a voda nechává se vykvasit. Poté se začíná s destilací (metoda oddělování kapalných látek).

Následuje zrání, tedy ta nejdůležitější část při výrobě rumu. Namísto o zrání lze také hovořit o staření. To probíhá v sudech po whisky či bourbonu. Opravdoví fajnšmekři si pečlivě hlídají, zda se jedná o sudy francouzské, či americké. Během tohoto procesu získává rum jak své chuťové vlastnosti, tak zlatavé zbarvení.

Každý rum zraje jinak dlouho, nicméně kvalitní rum zraje alespoň dva roky, výjimkou nejsou ani rumy zrající 20 či 30 let.

Po zrání přichází na řadu filtrace a míchání k dosažení potřebné chutě. Nakonec se rum plní do lahví a putuje k zákazníkům.

Víte, odkud pochází váš oblíbený rum?

Zacapa – Guatemala

Legendario – Kuba

Diplomatico – Karibik

Captain Morgan – Jamajka

Jak poznat kvalitní rum?

Kvalitní rum lze poznat podle jeho barvy, napovědět může krásná vůně vybízející k ochutnání. Vůně by vůbec neměla dráždit, jako jsme zvyklí u tuzemských rumů.

Po ochutnání kvalitního rumu byste neměli mít potřebu se otřepat a ušklebit se, naopak v ústech vám zůstane velmi příjemná chuť a dobrý pocit.

Jak si na rumu pochutnat?

Abyste si na rumu pochutnali jaksepatří, je třeba dodržet určité náležitosti. Konzumuje se při pokojové teplotě. Sklenice by měly mít zúžený horní profil.

Opravdoví labužníci do rumu přidávají kapku vody, díky čemu se zintenzivní jednotlivé chutě. To však nemá cenu zkoušet při desáté skleničce.

Jaký rum kam použít?

Zlatý a tmavý rum se konzumuje spíše čistý, či s ledem. Oba se také hodí do vaření. Na přípravu koktejlů je vhodný světlý rum.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>