Potřebuješ se naučit připravit nějaký dezert, který ohromí každou ženu?
Každému, kdo vládne italským jazykem, je na první pohled jasné, o co tomuto kaloriemi napěchovanému dezertu jde. „Tirami su“ totiž v překladu neznamená nic jiného, než „zvedni mě“. A tak je skvělým lékem na únavu i smutek, umí alespoň na chvíli utišit bolest hlavy i srdce, a je spolehlivým prostředkem k zahnání mizerné nálady. Tiramisu je životadárnou vzpruhou ve dnech, které nestojí za nic, je sladkou nadějí a dokonalou závěrečnou tečkou za jakýmkoliv jídlem. A hlavně, ženy jej milují…
Recept pochází z Kuchařky pro mého muže a popis je přizpůsoben i těm největším lajkům. Takže směle do toho.
Na 4 půvabné porce budeš potřebovat:
4 čerstvá vejce
150 g moučkového cukru
400 g mascarpone
200 g podlouhlých cukrářských piškotů
175 ml čerstvě uvařené velmi silné kvalitní kávy, vychladlé
5 lžic jemného (tzv. holandského) kakaa na posypání
Ze všeho nejdříve si, …, rozděl všechna čtyři vejce na žloutky a bílky (nejsi-li si jistý, jak na to, podívej se do kapitoly „Několik láskyplných rad“), přičemž do jedné mísy si dej čtyři žloutky a do druhé mísy bílky pouze dva. Zbývající dva bílky odsuň někam stranou, nebudeš je potřebovat (nebo je ulož do mrazničky, kde vydrží čekat na další zpracování i několik měsíců).
Následně si na pomoc přivolej elektrický šlehač, jeho metly ponoř do bílků a při středních otáčkách je šlehej tak dlouho, až se promění v nadýchaný sníh, na němž se tvoří vysoké špičky a který z mísy nevypadne ani při jejím otočení dnem vzhůru. Tento malý zázrak nastane za necelých deset minut.
Bílkový sníh dej nyní stranou a svou pozornost zaměř na žloutky. Přisyp k nim všechen cukr a kovovou metlou svižně šlehej, až žloutky s cukrem splynou v jedno. Poté k nim vmíchej, stále kovovou metlou, všechno mascarpone.
Nakonec do tohoto krému vmíchej bílkový sníh – vezmi si na to dřevěnou vařečku a sníh vmíchávej plynulými pohyby směrem ode dna vzhůru. V této fázi nikam nespěchej a počínej si opatrně, jen tak zůstane krém nadýchaný a bude hodný obdivu.
Nyní si vezmi k ruce nádobu, v níž hodláš tiramisu podávat – nejlépe se k tomuto účelu hodí skleněná čtverhranná nádoba o rozměrech 25 cm x 25 cm, pokud však takovou nemáš, dobře poslouží i jakákoliv jiná, ovšem podobných rozměrů.
Celé dno nádoby pokryj podlouhlými piškoty naskládanými těsně vedle sebe a vydatně je pokrop studenou kávou. Následně kávou nasáklé piškoty přikryj vrstvou krému ze žloutků, mascarpone a bílkového sněhu. Na krém opět naskládej piškoty, pokrop je kávou a schovej pod vrstvu krému. Takto pokračuj stále dokola, dokud nevyčerpáš všechny své suroviny, počítej však s tím, že závěrečné slovo bude mít mascarponový krém.
Na samotný závěr si nasyp kakao do cedníku s drobnými dírkami nebo do sítka na čaj a hotové tiramisu jím po celém povrchu štědře zasyp. Tiramisu odlož do lednice a nech jej tam chladit alespoň tři hodiny.
Zdroj + foto: smartpress.cz