Je sezóna hub. Pokud je máte rádi a pokud mezi vaše houbové favority patří lišky, máme pro vás skvělý recept, pokud tedy netrváte na tom, že na každém talíři musí být mimo jiné taky pořádná flákota masa. V tomto jídle jsou totiž místo masa právě lišky.
Tip: Při přípravě jídel s liškami pamatujte na to, že jsou pro svou tuhost dosti těžko stravitelné. Proto je vždy potřeba je předem podusit. Nejlépe je rozemlít nebo nakrájet na menší kousky a nepřidávat k nim příliš tuku.
Lišky tvoří skvělou kombinaci s těstovinami a zelenými fazolkami. Ochutnejte sami.
Pro dva nebo jednoho hodně hladového:
200 g lišek
1 menší cibule
1 stroužek česneku
300 g zelených fazolek
hrst saturejky
hrst hladkolisté petržele
120 g těstovin
½ lžíce olivového oleje
sůl
pepř
100 ml smetany na vaření
2 lžičky citrónové šťávy
Lišky očistíme a rozpůlíme. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Fazolky také očistíme a rozpůlíme. Bylinky nasekáme nadrobno. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Ve vroucí osolené vodě také povařím 8-10 minut fazolky. Mezitím rozehřejeme na pánvi olej. Za občasného míchání na něm orestujeme po dobu třech minut houby. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme další tři minuty. Osolíme, opepříme. Zalijeme 100 ml vody a smetany a přivedeme k varu. Přimícháme bylinky Těstoviny a fazolky slijeme, promícháme na pánvi s houbami a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme citrónovou šťávou a můžeme podávat.
Více receptů najdete na Mlsanicko.cz
foto: Ali Salehi