Steaky – vyznáte se v jednotlivých druzích?

Milujete maso a čas od času dostanete chuť na pořádný steak? Pak ale dorazíte někam do restaurace a vůbec nevíte, jaký druh si objednat? Podívejte se na jednotlivé druhy steaků a nenechte se příště cizími názvy zastrašit.

Těm, jejichž paměť má dovolenou raději doporučujeme, aby si udělali tahák a nosili ho třeba v peněžence, jinak budete příště stejně nahraní. :-)

S jakými názvy se tedy můžeme setkat?

Steaky spíše pro ženské:

Fillet (neboli Tenderloin) – Kulatý plátek steaku z hovězí svíčkové, je libový a jemný.

– Pro většinu mužů jemný až příliš a chuť na pořádnou flákotu masa stejně neukojí.

Fillet mignon – Steak krájený ze střední části šálu svíčkové. Je velmi jemný a šťavnatý. Je však potřeba počítat s jeho menší velikostí.

– Většinu chlapů jeho velikost příliš neuspokojí.

Steaky jak je mají chlapi rádi:

Flank steak – Široký kus plochého svalu ze spodní části pupku. Tento chuťově výrazný kus masa je tužší a vláknitý ale skvělé chuti.

Hanger steak – Opět steak z hovězího pupku, jedná se o sval bránice. Je to dlouhý, plochý kus masa občas nazývaný veverka nebo řeznická panenka.

– Většinou to bývá podpultovka, takže až na něj narazíte, neváhejte!

Rib Eye Steak (neboli Entrecôte) – Steak z přední části vysokého roštěnce, z oblasti žeber. Bývá označován za nejšťavnatější steak. Právě tuk totiž dodává tomuto steaku typickou chuť.

– Prostě steak jak má být.

Rumpsteak – Steak z hovězí kýty. Steak se krájí z vykostěné hovězí zadní kýty. Je to kus masa mezi koncem roštěnce a kusem kýty. Vhodný pro ty, kdo nemají rádi flaksy.

Striploin steak (neboli New Yorkstrip) – Steak ze zadní části vysokého roštěnce. Je méně prorostlý než přední část roštěnce, ale s výraznější chutí než svíčková. Je libový a pevný. Měl by být vysoký nejméně 2,5 cm, teprve poté bude správně šťavnatý.

Sirloin steak – Steak z nízkého roštěnce (roštěné), je to velmi jemné a šťavnaté maso, vhodné pro grilování i pečení vcelku.

– Na zahradní párty s grilem v hlavní roli jako stvořený.

Pro masožravce:

Porterhouse steak – Steak z vysokého roštěnce krájeného se svíčkovou včetně kosti. Je považován za krále steaků. Z jedné strany je svíčková a z druhé roštěnec. Jde tedy o dva steaky v jednom. Bývá servírován jako jídlo pro více osob.

– To je výzva, ne?

T-bone steak – Steak z vysokého roštěnce krájeného včetně kosti. Je podobný porterhouse steaku, ale je menší (krájí se blíž ke středu býka). Díky tomuto řezu je o hodně měkčí. Část u kosti je milovníky označována jako nejlepší kus masa vůbec. Také se krájí podstatně tenčí než porterhouse a servíruje se jako jídlo pro jednu osobu.

Který je váš favorit?

Jarda  

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>