Milujete maso a čas od času dostanete chuť na pořádný steak? Pak ale dorazíte někam do restaurace a vůbec nevíte, jaký druh si objednat? Podívejte se na jednotlivé druhy steaků a nenechte se příště cizími názvy zastrašit.
Těm, jejichž paměť má dovolenou raději doporučujeme, aby si udělali tahák a nosili ho třeba v peněžence, jinak budete příště stejně nahraní.
S jakými názvy se tedy můžeme setkat?
Steaky spíše pro ženské:
Fillet (neboli Tenderloin) – Kulatý plátek steaku z hovězí svíčkové, je libový a jemný.
– Pro většinu mužů jemný až příliš a chuť na pořádnou flákotu masa stejně neukojí.
Fillet mignon – Steak krájený ze střední části šálu svíčkové. Je velmi jemný a šťavnatý. Je však potřeba počítat s jeho menší velikostí.
– Většinu chlapů jeho velikost příliš neuspokojí.
Steaky jak je mají chlapi rádi:
Flank steak – Široký kus plochého svalu ze spodní části pupku. Tento chuťově výrazný kus masa je tužší a vláknitý ale skvělé chuti.
Hanger steak – Opět steak z hovězího pupku, jedná se o sval bránice. Je to dlouhý, plochý kus masa občas nazývaný veverka nebo řeznická panenka.
– Většinou to bývá podpultovka, takže až na něj narazíte, neváhejte!
Rib Eye Steak (neboli Entrecôte) – Steak z přední části vysokého roštěnce, z oblasti žeber. Bývá označován za nejšťavnatější steak. Právě tuk totiž dodává tomuto steaku typickou chuť.
– Prostě steak jak má být.
Rumpsteak – Steak z hovězí kýty. Steak se krájí z vykostěné hovězí zadní kýty. Je to kus masa mezi koncem roštěnce a kusem kýty. Vhodný pro ty, kdo nemají rádi flaksy.
Striploin steak (neboli New Yorkstrip) – Steak ze zadní části vysokého roštěnce. Je méně prorostlý než přední část roštěnce, ale s výraznější chutí než svíčková. Je libový a pevný. Měl by být vysoký nejméně 2,5 cm, teprve poté bude správně šťavnatý.
Sirloin steak – Steak z nízkého roštěnce (roštěné), je to velmi jemné a šťavnaté maso, vhodné pro grilování i pečení vcelku.
– Na zahradní párty s grilem v hlavní roli jako stvořený.
Pro masožravce:
Porterhouse steak – Steak z vysokého roštěnce krájeného se svíčkovou včetně kosti. Je považován za krále steaků. Z jedné strany je svíčková a z druhé roštěnec. Jde tedy o dva steaky v jednom. Bývá servírován jako jídlo pro více osob.
– To je výzva, ne?
T-bone steak – Steak z vysokého roštěnce krájeného včetně kosti. Je podobný porterhouse steaku, ale je menší (krájí se blíž ke středu býka). Díky tomuto řezu je o hodně měkčí. Část u kosti je milovníky označována jako nejlepší kus masa vůbec. Také se krájí podstatně tenčí než porterhouse a servíruje se jako jídlo pro jednu osobu.
Který je váš favorit?
Jarda