Kachní maso má vynikající, jemnou chuť a je možné setkat se s ním v nejrůznějších úpravách po celém světě. Obsahuje ale ze všech druhů drůbežího masa nejvíc tuku. Kromě domácí produkce se k nám ještě kachny dováží, a to převážně z Maďarska. V naší, české kuchyni patří kachna k národní tradici. V kombinaci s bramborovým knedlíkem a zelím doslova zdomácněla. Stále oblíbenější jsou kachní prsa. Zde je recept.
Pro 4 mlsouny:
500 g kachních prsou
100 g nakrájeného špeku na plátky
300 g mangoldu
1 naběračka vody
50 ml hroznového moštu
25 g piniových oříšků
1 červená cibule
1 stroužek česneku
lžíce másla
olivový olej
sůl, pepř
Kachní prsa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Zabalíme je do plátků špeku. Vložíme do zapékací mísy a v předem předehřáté troubě na 180 °C pečeme přikryté přibližně 35 minut. Mangold pečlivě očistíme a necháme okapat, vložíme do pánve, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a spolu se stroužkem česneku dusíme asi 5 minut. V malém kastrůlku si opražíme piniové oříšky a opražené je poté nasekáme. V dalším hrnci si na másle opečeme šalotku a přisypeme opražené oříšky. Zalijeme vodou a moštem a vaříme přibližně 5 minut. Vzniknout by měla sirupová konzistence. Kachní prsa po upečení vytáhneme z trouby nakrájíme na plátky a podáváme s mangoldem a připravenou omáčkou.