Patříš k těm, kdo si s kuchyní a vařením moc nerozumí? Když na to přijde, nezbývá než vařit podle kuchařek. Jenže většina z nich je psaná spíše pro kuchaře než pro nekuchaře. Kdo se má vyznat v termínech jako necháme odpočinout apod.
Konečně je na trhu kuchařka pro chlapy. Jmenuje se Kuchařka pro mého muže a napsala ji Veronika Zemánková. Díky Veroniko!!
Konečně si nepřipadám jako idiot. Zkoušel jsem vařit bramboračku a výsledek je takový, že na ni klidně pozvu jakoukoli ženskou a nebudu se stydět. Tady je návod, jak na tu nejlepší a nejjednodušší bramboračku.
Zajímavým rysem české bramboračky je schopnost být zítra podstatně lepší než dnes. Tuto následováníhodnou vlastnost je dobré mít na paměti a polévku uvařit den před plánovanou konzumací. K povaze bramboračky patří i to, že na sebe dokáže vzít nekonečně mnoho podob – někdy její chuť vylepšuje slanina, jindy rozklepnuté vejce, ale také strouhaný sýr anebo kapusta. Neboj se toho, …, využít a přizpůsob svou bramboračku obrazu svému.
Pro 4 osoby budeš potřebovat (nebo pro tebe na dva dny):
20 g sušených hub
3 velké brambory
1 mrkev
1 petržel (kořenovou zeleninu, nikoliv petrželku)
kousek celeru (velký asi jako výše uvedená mrkev nebo petržel)
1 cibuli
1 lžíci másla
1,5 l studené vody
70 g středně velkých krupek (v obchodě bývají k nalezení v blízkosti rýže a luštěnin)
3 lžičky sušené majoránky
1 lžičku kmínu
1 stroužek česneku
1 lžíci čerstvé petrželky, nadrobno nasekané
sůl a čerstvě mletý pepř
- Ze všeho nejdříve si, …, namoč sušené houby, aby měly dostatek času k nabobtnání. Nasyp je tedy do misky, zalij vroucí vodou a odsuň někam stranou, kde ti nebudou překážet.
- Následně se pusť do přípravy zeleniny – z brambor pomocí škrabky sloupni slupku, omyj je pod tekoucí vodou a nakrájej na asi dvoucentimetrové kostky. Mrkev, stejně jako petržel a celer, oloupej škrabkou na brambory a pak ji nastrouhej na struhadle na silnější nudličky. Cibuli vybal ze slupky a ostrým nožem ji nakrájej na drobné kostičky. Také stroužek česneku vybal ze slupky a prožeň jej lisem na česnek.
- Nyní si vezmi k ruce velký hrnec, vhoď do něj máslo a postav na mírný oheň. Jakmile se máslo beze zbytku rozpustí, přidej k němu cibulku, mrkev, petržel i celer a za občasného pošťuchování vařečkou je nech mírně osmahnout, jen tak, aby se z hrnce začala linout příjemná vůně.
- K osmahlé zelenině nyní přidej nakrájené brambory, přilij 1,5 l studené vody, všechno to dobře promíchej a doposud mírný plamen zvedni na vysoký. Ještě do hrnce přihoď kroupy, kmín, sušenou majoránku, přiměřeně soli a pepře, a také houby, které však nejdříve rukou lehce vyždímej. Ještě jednou polévku promíchej vařečkou a pak ji přiklop pokličkou.
- Ve chvíli, kdy polévka začne klokotat varem, uber pod ní polínko a nech ji vařit ještě dobrých 20 minut. Po uplynutí této čtvrthodinky by měly být brambory měkké, raději však jednu zkušební ochutnej.
- V této chvíli je tvá bramboračka prakticky hotova, chybí v ní už jen prolisovaný stroužek česneku a nasekaná petrželka. Oboje přidej do hrnce právě teď a polévku už nevař, aby česnek neztrácel na své aromatické síle.
- Bramboračku nes na stůl až zítra, poté co ji na středním plameni pozvolna ohřeješ, spolu s dobrým a čerstvým chlebem.
Skvělý výsledek fakt zaručen!
Jarda
Zdroj: Kuchařka pro mého muže, smartpress.cz